מהו תפקידו של בורר?

הישראלי לגישור ובוררות 1 מהו תפקידו של בורר?

כל מה שצריך לדעת על תפקידו של הבורר

אנשים רבים שתגידו להם את המילה "הבורר" יחשבו מיד על תכנית הטלוויזיה המפורסמת ששודרה לפני שנים רבות, אולם לא באמת יצליחו להגיד מהו תפקידו של הבורר בעולם האמיתי שמחוץ לסדרת הטלוויזיה. עם כל הכבוד לתכנית הטלוויזיה, בסופו של דבר אם תגשו להליכי הבוררות בחיים האמיתיים תגלו שאתם צריכים להגיע אליו עם הרבה מאוד ידע, על מנת לא להיות מופתעים ברגע האמת ועל מנת להכין את עצמכם מראש. הבורר הוא אחד האנשים שמוטלת עליהם האחריות הגדולה ביותר בזמן סכסוך, ולכן חשוב להבין מהו תפקידו של הבורר ומתי בדיוק הוא בא לידי ביטוי. על מנת שתוכלו להחזיק בידע הזה הכנו לכם כאן כתבה מקיפה שעונה על כל השאלות וסוגרת את כל הקצוות, אז בואו נתחיל.

תוכן עניינים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

מי אתה הבורר?

עולם יישוב הסכסוכים הוא עולם עשיר ומלא באפשרויות, כאשר אחת מהאפשרויות המובילות מביניהן היא אפשרות הבוררות. הליך הבוררות הופך רלוונטי כאשר שני צדדים מגיעים לאיזשהי מחלוקת, והם לא מצליחים לפתור אותה בעצמם. הצדדים יכולים להיות שותפים עסקיים, זוג, עובד ומעביד ועוד, והמחלוקות יכולות לבוא מכל עולם תוכן שהוא – סביב שכר, סביב אופן גידול הילדים, סביב ניהול העסק ועוד.
הבורר הוא האדם שיצטרף אל הצדדים בזמן הליך הבוררות, שמתרחש סביב שולחן הדיונים. בזמן הדיון בעניין שני הצדדים הבורר ישמע את טענותיהם של כל אחד מהם לפרטי פרטים, ויאפשר להם להציג גם את דרכי הפתרון האידיאליות בעיניהם. בסופו של דבר, את ההחלטה סביב דרך הפתרון הנבחרת יקבל הבורר בעצמו, ושני הצדדים מחויבים לכבד אותה ולפעול לפיה.

למה דווקא לבחור בבורר?

אנשים רבים לא חושבים על אופציית הבורר כאופציה רלוונטית, ריאלית או אפשרית, אלא פונים מיד להליכים משפטיים שנעשים בין כתלי בית המשפט, יחד עם ליווי של עורכי דין. בחירה בדרך כזו היא בחירה הגיונית ולגיטימית לחלוטין, אולם אם מציבים אותה לעומת בחירה בבורר – מגלים שזו בחירה הרבה יותר יקרה שמביאה איתה הליך הרבה יותר ארוך, מכוער שהרבה פעמים מביא איתו גם עוגמת נפש גדולה. לעומת זאת, בחירה בהליכי הבוררות בליווי בורר היא בחירה הרבה יותר פשוטה, שתוביל לתוצאות לא פחות טובות מאשר אלו שיושגו במסגרת ההליך המשפטי.

כשהבורר מצטרף אל הצדדים הוא אמנם מחזיק בתפקיד דומה לשופט בעצם היותו קשוב לשני הצדדים ובעצם היותו זה שיקבל את ההחלטה עבורם, אולם ההליך כולו נעשה בצורה הרבה יותר מכבדת, אינטימית וראויה. צדדים מסוכסכים שמסוגלים לשמור על תרבות דיבור ביניהם ושומרים על רמת שיח מכבדת ונעימה – הליך הבוררות בהחלט יכול להיות רלוונטי עבורם. לעומת זאת, הליך משפטי הוא הליך שאליו מגיעים צדדים שמסוכסכים בצורה עמוקה ביותר, ושרמת השיח ביניהם כבר לא יכולה להתנהל לא בכבוד ולפעמים גם לא בכלל.

הליך הבוררות עם בורר – דברים שחשוב לדעת

הליך הבוררות הוא לא פשוט הליך שניגשים אליו. בטרם יוצמד הבורר אל הצדדים, שניהם צריכים להסכים לגשת להליך הבוררות ולקבל על עצמם את כל המשמעויות היוצאות ממנו – לנהל שיח מכבד והוגן בזמן הבוררות, להציג את טענותיהם בצורה מכובדת, לכבד את דרך הפתרון הנבחרת על ידי הבורר וכמובן להוציא אותה לפועל כמו שצריך. צדדים שאינם מוכנים שהבורר יהיה זה שיבחר עבורם את דרך הפתרון מוזמנים לגשת להליכים אחרים של יישוב סכסוכים, כמו משא ומתן, גישור ועוד.

הבורר לעומת המגשר – איפה באים לידי ביטוי הפערים?

עד עכשיו הבנו את תפקידו של הבורר, אולם במה בדיוק הוא שונה מתפקידו של המגשר? ובכן, אנשים רבים אינם מבדילים בין הליכי גישור לעומת הליכי הבוררות, ולכן אינם יודעים איזה מן ההליכים יהיה טוב יותר עבורם. מהסיבה הזו בדיוק חשוב לעמוד על ההבדלים בין המגשר לבין הבורר, אז הנה שניים מהקריטריונים הבולטים שמבדילים ביניהם:

  1. קבלת ההחלטות – הבורר הוא זה שמקבל את ההחלטות בהליך הבוררות, לעומת המגשר שבמסגרת הליך הגישור נמצא בדיון מבלי לקבל כל החלטה.
  2. אובייקטיביות וניטרליות – הבורר אמנם שומר על אובייקטיביות לאורך ההליך, אך הוא זה שמקבל בסופו של דבר את ההחלטה עבור הצדדים בהתאם לדעתו. לעומת זאת, המגשר שומר על אובייקטיביות וגם על ניטרליות לאורך כל ההליך, מה שמשאיר אותו במסגרת של גורם נלווה לדיון, ולא במסגרת של גורם מכריע.

לסיכום ההשוואה ביניהם, ניתן לומר בביטחון שהליכי גישור מתאימים לצדדים שהסכסוך ביניהם הוא סכסוך קל יחסית, ושהם מסוגלים להגיע להחלטות משותפות סביב שולחן הדיונים, רק צריכים הכוונה נוספת מטעם אדם שיהווה צד שלישי לעניין. גם הליך הגישור הוא כמובן הליך יישוב סכסוכים מצוין, אולם ההבדלים בינו לבין גישור מצליחים לעזור לצדדים מסוכסכים לבחור את ההליך הטוב ביותר עבורם.

בורר
בורר

האם הבורר מגיע מעולם תוכן רלוונטי שקשור בסכסוך?

התשובה לכך היא בהחלט כן. השאיפה היא שלכל הליך הבוררות יוצמד בורר שמגיע פחות או יותר מעולם התוכן הרלוונטי לסכסוך, כך שהוא יוכל לשמור על אובייקטיביות מצד אחד אך יפגין מקצועיות וידע בתחום מצד שני. ברגע שהבורר אינו מגיע מעולם תוכן שקשור בסכסוך, הדיון עלול לאבד מהמקצועיות והאיכות שלו, ויתקבלו החלטות שאינן משקפות את שיקול דעתו המקצועי וההגון של הבורר.
בהתאם למקום שבו תבחרו לגשת להליך הבוררות כך ניתן יהיה להצמיד אליכם את הבורר שמגיע מעולם התוכן הרלוונטי. חלק מהארגונים והמרכזים אינם מקפידים בהכרח על בחירת הבורר שמגיע מאותו עולם התוכן, אולם חלקם בהחלט כן. אז איך מוצאים את המקום הכי רלוונטי לסכסוך שלכם?

את הבורר הנכון מוצאים במרכז הישראלי לגישור ובוררות

אנחנו במרכז הישראלי לגישור ובוררות מציעים לכם מגוון הליכי יישוב סכסוכים מקצועיים, איכותיים ובליווי אנשים שכבר ליוו בעברם לא מעט תהליכים בהצלחה מרובה, והצליחו להעלות את הצדדים המסוכסכים בחזרה על דרך המלך. במרכז שלנו תוכלו למצוא הליכי בוררות מעולים, שבמסגרתם יוצמד אליכם בורר מקצועי, מנוסה, קשוב ואובייקטיבי, שיוכל לסייע לכם לפתור את המחלוקת ולחזור לשגרה נעימה ומשותפת. אצלנו במסגרת הליכי הבוררות יוצמדו אליכם הבוררים המקצועיים שמגיעים מעולם התוכן הרלוונטי לכם, כך שהדיון כולו יוכל להיות מקצועי, איכותי, סבלני ומלא בקשב. אחרי אלפי הליכי בוררות שהסתיימו אצלנו בהצלחה, אין לנו שום ספק שגם הסכסוך שלכם יגיע לכדי פתרון וסיום המחלוקת, כך שתוכלו להמשיך את חייכם על מסלול בריא ויעיל.

שאלות נפוצות