גישור עסקי בעולם המודרני
בעולם העסקים המהיר והאינטנסיבי כיום, סכסוכים ומחלוקות הם בלתי נמנעים. כאשר מתעוררות מחלוקות בין גורמים במגזר העסקי הרי שמציאת פתרון אופטימלי הופכת להיות קריטית. ליטיגציה
החיים שלנו מלאים בנקודות רבות שבהן אנחנו מוצאים את חולקים על רעיונות או החלטות של אנשים אחרים. כאשר מדברים על אי הסכמות שבאות לידי ביטוי בדיונים עם חברים או בני משפחה ברור לנו שאלו אי הסכמות רגעיות שיחלפו בהמשך ואולי אפילו נשכח מהם, אולם כאשר האי הסכמות באות לידי ביטוי בין שותפים עסקיים, בין בני זוג, בין שכנים או אפילו בינינו לבין המוכר מהצרכנייה שמתחת לבית – לפעמים המצב כבר יותר חמור ודורש טיפול. יישוב סכסוכים הוא הדרך להגיע לכדי פתרון בזמן של מחלוקת בין שני צדדים, אז בואו ונכיר ביחד את השיטות הקיימות שיעזרו לכם להגיע לפתרון ולהצליח לעבור הלאה.
לצערנו, כמעט כל תחום בחיים עלול להתחיל ברגל ימין ולמצוא את עצמו מסתיים ברגל שמאל. נישואים, שותפות עסקית, יחסי שכנות, יחסים בין הורים לבין בתי הספר השונים, יחסים בין האזרחים לבין עיריות או מועצות מקומיות, יחסים בין בני משפחה בנושאי ירושה שונים, יחסים בין עובד לבין מעביד, יחסים בין לקוח וספק ועוד.
התרגלנו לראות בסרטים של הוליווד איך כאשר מתקיים ויכוח בין שני צדדים בסצנה אחת, הסצנה הבאה כבר תעמיד אותם אחד אל מול השני בבית המשפט עם עורכי דין, שופט, חבר מושבעים ועוד. אופציית המשפט היא בהחלט אופציה קיימת, אבל כאשר מדובר על סכסוכים קטנים, בוודאי בין שני אנשים שקשורים אחד לשני בקשרי עבודה, זוגיות ועוד – ניתן בהחלט לבצע יישוב סכסוכים בדרכים אחרות.
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!
העולם של יישוב סכסוכים נולד מתוך ההבנה שבתי המשפט כבר קורסים תחת הלחץ, ושיש בהחלט נושאים שניתן להתמודד איתן בצורות אחרות מבלי לפצוח בהליך משפטי ארוך, מתסכל ומעל הכל – יקר. יישוב סכסוכים מתבצע היום בשיטות כמו גישור, בוררות, משא ומתן ועוד. גם פשרה היא דרך ליישוב סכסוכים, אולם היא כן קשורה במערכת המשפט ועל כן לא תמיד היא עומדת בתור אלטרנטיבה אמיתית למערכת המשפט.
יישוב סכסוכים בשיטת הגישור מתבצע בצורה הבאה: המגשר נפגש עם שני צדדי הסכסוך במטרה לשמוע את טענותיהם, את האינטרסים המשותפים שלהם וכן את חילוקי הדעות ביניהם. לאחר מכן הצדדים רשאים להיפגש באופן פרטני עם המגשר במטרה לספר לו ולשתף אותו בדברים נוספים שהצד השני לא חייב להיות נוכח בעת סיפורם. בשלב הבא ייפגשו שוב המגשר עם שני הצדדים במטרה להגיע לכדי מסקנות משותפות ולניסוח הסכם של פיצול הדרכים או המשך שיתוף פעולה בתנאים במוסכמים. מי שיחליטו בסופו של דבר על הסכם התנאים לאחר הגישור יהיו שני הצדדים בליווי המגשר.
תהליך זה הוא אחד התהליכים הנפוצים ביותר במדינת ישראל בפרט וברחבי העולם בכלל, והוא מאפשר לעשרות אלפי אנשים בשנה להתגבר על מחלוקות ולבצע יישוב סכסוכים כהלכה.
בוררות היא דרך פעולה שפועלת בצורה קצת שונה. בהליך הבוררות יישוב סכסוכים עובד בצורה הבאה: שני הצדדים מגיעים אל הבורר ומשתפים אותו בכל המידע הרלוונטי למטרת יישוב סכסוכים. בסופו של דבר, הבורר יהיה זה שיקבע איזה צד הציג שיקולים, טענות ודרכי פעולה רלוונטיות יותר, ויבחר באחד מהצדדים בתור זה שתנאיו יבואו לידי ביטוי בפועל.
שני הצדדים צריכים להסכים מראש, עם חתימת הסכם העבודה המשותף ביניהם, על כך שבמקרה ויגיעו למצב של סכסוכים הם יפנו אל תהליך של בוררות, והם רשאים לבחור יחד את הבורר שיעמוד ויקבע בעניינם. בהליך הבוררות, להבדיל מהליך הגישור שבא במטרה לקרב בין שני הצדדים ולדאוג לכמה שיותר אינטרסים משותפים ביניהם, צד אחד יכול לצאת בהרבה יותר רווח מאשר הצד השני.
שוני נוסף הוא שבעוד שבהליך הגישור המגשר לא חייב להיות איש מקצוע ובעל ידע רלוונטי למחלוקת בין הצדדים, הבורר בדרך כלל ייבחר על פי רקע מקצועי וחיבור אל עולם התוכן שממנו מגיעים שני הצדדים.
משא ומתן הוא הדרך הבסיסית ביותר ליישוב סכסוכים. אין כאן התערבות של גורם שלישי שמסייע לצדדים להגיע לכדי הסכמות ובוודאי שלא גורם שלישי שקובע עבורם את דרכי הפעולה שלהם מאותו הרגע ואילך. משא ומתן מתקיים בין שני צדדי הסכסוך, כאשר הם מסוגלים לנהל ביניהם שיח נעים, תרבותי ומקדם לכדי פתרון.
המילה סכסוך היא מילה שלילית והיא עלולה להביא איתה מגוון קונוטציות שליליות כמו וויכוחים, סערה, אלימות ועוד. חשוב לדעת שלמרות ששני צדדים מגיעים לכדי סכסוך כלשהו ומוצאים את עצמם לא מסכימים על נושאים כאלו ואחרים, יישוב סכסוכים ממש לא חייב או צריך להתקיים בצורה ברוטלית, אלימה או לא נעימה. ההיפך הוא הנכון.
ככל ששני הצדדים יגיעו אל יישוב סכסוכים בראש פתוח יותר, עם גמישות מחשבתית, עם רצון להגיע לכדי פתרון ושאיפה להתקדם הלאה מהסכסוך – ככה תהליכים של יישוב סכסוכים יהיו נעימים יותר, קצרים יותר ומעל הכל – פשוט מאוד יעילים יותר.
היות וקיימים לא מעט סוגי סכסוכים, כדאי לבחור את הדרך האולטימטיבית ליישוב סכסוכים באופן אישי עבור כל סכסוך. קיימים סכסוכים שיכולים להיפתר בנועם ובמהירות ויושבים על נושאים שקל, באופן יחסי, לפתור, ואילו קיימים גם סכסוכים שמהר מאוד עולים לטונים גבוהים, למחלוקות נוספות שיוצאות מגבולות הדיון ויהיה קשה מאוד להגיע לכדי פתרון בעניינם.
לכן, ככל ששני הצדדים מאמינים כי הם יכולים לנהל שיח פתוח ולהגיע לכדי פשרות בנושאים כמו אינטרסים מנוגדים, כך הם יוכלו לבחור בדרכי יישוב סכסוכים כמו משא ומתן או גישור – שמתבססים בראש ובראשונה על דרכי תקשורת פתוחות.
לעומת זאת, שני צדדים שהיחסים ביניהם עלו על שרטון והגיעו למצב שבו הם לא מסוגלים לנהל שיח בריא, יעיל ותקשורתי ביניהם – עדיף יהיה להם לבחור בשיטת יישוב סכסוכים שתהיה חד משמעית יותר, כמו יישוב סכסוכים באמצעות בוררות, שבה לצדדים אין כל מילה בהחלטה הסופית מלבד הצגת הטענות מראש.
קיימים לא מעט ארגונים במדינת ישראל שמציעים מגוון רחב של שירותי יישוב סכסוכים בשיטות השונות, כפי שפירטנו לכם כאן במהלך המאמר. לצד הארגונים הללו, קיימים גם לא מעט אנשים פרטיים שמציעים שירותים כמו בוררות או גישור. אנשים אלו הם בדרך כלל בעלי רקע מקצועי מסויים והם מגיעים בדרך כלל מעולמות עריכת הדין, עולמות המשפט ועוד.
ככלל, שירותי יישוב סכסוכים שמתקבלים באמצעות הארגונים השונים יהיו בדרך כלל שירותים במחיר נמוך יותר שיסתכם לעיתים במאות שקלים בודדים לשעת פגישה. לעומת זאת, התמחור של האנשים הפרטיים בעלי הרקע המקצועי השונה יהיה בדרך כלל גבוה יותר, ויוכל להגיע גם לאלפי שקלים לשעת פגישה.
השיקול הכלכלי הוא אחד מהשיקולים שתוכלו לקחת כאן בחשבון, זאת לצד חשיבה על הסכסוך הפרטי שלכם, שאולי מצריך התערבות של גורמים מקצועיים יותר שיוכלו גם להביע דעה מקצועית נוסף על הליווי הכללי בדיון שלכם.
כאשר מדובר על סכסוכים קטנים, בוודאי בין שני אנשים שקשורים אחד לשני בקשרי עבודה, זוגיות ועוד – ניתן בהחלט לבצע יישוב סכסוכים בדרכים אחרות.
המרכז הישראלי לגישור ובוררות הינו תולדה של שיתוף פעולה לאומי של 30 הארגונים המובילים בישראל, לצורך יישוב סכסוכים על ידי שופטים בכירים בדימוס ומומחים במגוון תחומי משפט, כלכלה, ניהול משברים ומשא ומתן.
גישור, בוררות ויישוב סכסוכים, הן למגזר הפרטי והן למגזר העסקי, בארץ או בעולם.
אנשי המקצוע במרכז הישראלי לגישור ובוררות הם מהשורה הראשונה בישראל. יחד עם זאת, אנו שומרים על מחירים הוגנים ונגישים, שיהיו זולים עבורך משמעותית מהליכים בבתי המשפט.
בעולם העסקים המהיר והאינטנסיבי כיום, סכסוכים ומחלוקות הם בלתי נמנעים. כאשר מתעוררות מחלוקות בין גורמים במגזר העסקי הרי שמציאת פתרון אופטימלי הופכת להיות קריטית. ליטיגציה
כבוד סגן נשיא בתי המשפט המחוזיים השופט בדימוס ד"ר גדעון גינת וד"ר חנן מנדל, יועץ אקדמי של המרכז הישראלי לגישור ובוררות
כשהתחתנתם אי שם לפני 5, 10 או אפילו 20 שנה – הכל היה טוב. הייתם מאוהבים עד מעל הראש, החלטתם לצאת לחיים משותפים מתוך אהבה,
אם פתחתם את העסק שלכם עם שותף או שותפה, אתם בוודאי יודעים שדרך הניהול של העסק שלכם היא לא תמיד קלה. ברגע שאתם שניים אתם
הרבה מאוד אנשים יוצאים לדרך עם עסק חדש וגדול, מבלי לחשוב על כל הפרטים הקטנים שחייבים להתלוות אליו לאורך הדרך. לעומת זאת, אנשים שעושים את
יש לא מעט בעיות שצריך להתמודד איתן ברגע האמת ואי אפשר להיערך אליהן מראש, אולם לצידן קיימות גם בעיות שאותן ניתן למנוע מראש ולהתמודד איתן
זכויות יוצרים © 2020 כל הזכויות שמורות - המרכז הישראלי לגישור ובוררות
צריכים עזרה? אנחנו פה בשבילכם