בוררות מקצועית ומדויקת ב-2022

הישראלי לגישור ובוררות 1 בוררות

רבים מאיתנו זקוקים להליך בוררות

פעמים רבות אנחנו מגיעים למבוי סתום בוויכוחים ולא בטוחים באיזו אסטרטגיה לבחור על מנת לפתור את הוויכוח. כאשר מדובר על וויכוחים יום יומיים, הסיטואציה היא פשוטה מאוד, אולם כאשר מדובר על וויכוחים ואי הסכמות בתוך ארגונים, עסקים, תאגידים ועוד – הוויכוח בסופו של דבר צריך להגיע לכדי יישוב על ידי הסכמה או על ידי פשרה. ברגע ששני הצדדים העומדים בפני הוויכוח אינם מצליחים לעשות זאת בעצמם, הם רשאים לגשת להליך של בוררות או בוררויות. בהליך זה הבורר, שעומד בראש הליך הבוררות, ישמע את הצדדים ויכריע בסכסוך ע"י החלטה שתחייב את הצדדים.

במאמר הקרוב נסביר לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על הליך הבוררות, על מנת שאם וכאשר תגיעו לסיטואציה שתעמדו בו – תוכלו לדעת בדיוק מה צפוי לכם במהלכו.

רקע על הליך הבוררות

הליך הבוררות הוא הליך ידוע שנמנה עם הליכי יישוב סכסוכים שונים. בעוד הליכי יישוב סכסוכים כמו משא ומתן או גישור פתרונם נמצא בידי הצדדים חלוקי הדעות, הליך הבוררות הוא הליך שבו הבורר יהיה זה שיקבל את ההחלטה בשבילם, וימצא עבורם פתרון הולם עבור המחלוקת שעלתה ביניהם. 

הליך הבוררות הוא הליך שבו בוחרים לרוב צדדים שלא מצליחים להסתדר ביניהם, ולא מצליחים לנהל דו שיח מכבד והוגן בדרך למציאת פתרון הולם. בהתאם, מצטרף אליהם הבורר ששומע את טענותיהם בנפרד וגם ביחד בצורה אובייקטיבית לחלוטין, ולבסוף בוחר את דרך הפתרון הטובה ביותר בעיניו. חשוב לציין ששני הצדדים חייבים לקבל את החלטתו של הבורר ולכבד אותה בהמשך דרכם המשותפת, ככל שתהיה.

תוכן עניינים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

איך מתבצע הליך בוררות?

תהליך בוררות, בדומה לתהליך המתרחש בבית המשפט, מתקיים בצורה הבאה: שני הצדדים מציגים את הטענות שלהם ואת הדעות שלהם בפני הבורר בצורה מתורבתת, תוך הצגת מסמכים, במידת הצורך, והצגת נימוקים. הבורר יוכל בתהליך הבוררות לקחת את שני הצדדים בחשבון, ולבסוף להגיע להכרעה הסופית שתביא למעשה לסוף הדיון.

כאשר שני צדדים פונים אל בוררויות, הם צריכים לקחת בחשבון שהבורר הוא הגורם המוסמך והבלעדי לקבלת ההחלטה, ויכולות, כמובן, להיות לעניין הזה השלכות רבות – שלא בהכרח ימצאו חן בעיני שני הצדדים.

לצורך הדוגמה, צד א' יכול לחשוב שדרך פתרון מסוימת היא טובה לעומת צד ב' שיחשוב על דרך פתרון אחרת שטובה יותר בעיניו. החלטת הבורר היא זו שתוביל את שני הצדדים לצעוד בדרך הפתרון הנבחרת, בין אם היא זו שבהם הם מאמינים ובין אם לא. לפיכך, יש להיערך מראש לאפשרות שבה דרך הפתרון המוצעת של הצד שלכם אינה תיבחר כדרך הפתרון האידיאלית בעיני הבורר, ואתם תצטרכו לכבדה באופן מלא.

למה לפנות אל תהליך בוררות ולא לגישור?

בהסכמים התחלתיים ששני הצדדים חותמים עליהם כחלק ממסגרת תחילת העבודה המשותפת, הרבה פעמים נקבעים מראש התהליכים שינקטו בהמשך הדרך ובמידה ומשהו לא יעבוד כשורה. תהליך גישור הוא אופציונלי במידה ושני הצדדים חפצים לעבור אותו, אולם תהליך הבוררות הוא תהליך שנקבע לפי ההסכם שנחתם בין שני הצדדים או לפי הסכמה בע"פ של הצדדים. לעיתים, ברגע האמת, אחד הצדדים או שניהם עלולים לא לאהוב את העובדה שהם ניגשים להליך בוררות, אולם מה שנקבע ונחתם בהסכם הוא מה שצריך לבוא לידי ביטוי גם בפועל – על אף, אולי, חוסר שביעות רצונם של אחד או יותר מהצדדים.

חשוב להבין ששני ההליכים, הליך הגישור והליך הבוררות, הם הליכים שונים בתכלית האחד מן השני. בהליך הגישור המגשר מצטרף אל שני הצדדים על מנת לגשר ביניהם ולסייע להם לפתור את המחלוקת באופן עצמאי. למעשה, המגשר שומר על גישה ניטרלית ואובייקטיבית לאורך כל ההליך, ואין לו יד בהחלטה על דרך הפתרון הנבחרת.  במסגרת הליך הגישור המגשר הוא זה שיכול לשפוך אור על ההשלכות של דרך פתרון כזו או אחרת, אך בסופו של דבר המחליטים יהיו הצדדים בעצמם.

זאת לעומת הליך הבוררות, שבו הבורר הוא הגורם הבלעדי שיבחר את דרך הפתרון עבור הצדדים עצמם. מדובר כאן על שתי גישות שונות לחלוטין של יישוב סכסוכים, ועל כן כדאי לקחת בחשבון את הנתונים בטרם ההחלטה באיזה מן התהליכים כדאי לבחור.

יתרונות של ההליך 

להליך הבוררות כמה יתרונות ברורים. היתרון הראשון הוא עצם העובדה שהצדדים רשאים לבחור לעצמם את הבורר. להבדיל מבתי המשפט שבהם עבור כל תיק מוצמד שופט שנבחר על ידי מערכת המשפט, כאן מדובר על הליך בחירה אישי שיכול הרבה פעמים לבוא לטובת שני הצדדים.

להבדיל משופט אקראי שנבחר ע"י מערכת בתי המשפט, בבוררות ניתן לבחור בורר לפי הכשרתו המקצועית בהתאמה לנושא המחלוקת בין הצדדים. הבחירה האישית של הצדדים בבורר יכולה לשקף את האמון שלהם בו, וכן הפתרון הנבחר על ידו עבורם יהיה פתרון ששני הצדדים יכולים להיות בטוחים וסמוכים שנבחר לא מתוך אינטרס כזה או אחר, אלא מתוך שקיפות והוגנות מוחלטת לשני הצדדים גם יחד.

מה שכן, חשוב להבין שמי שנמצא בעמדת הבורר במהלך תהליך הבוררות הוא בעל כוח משמעותי, ולכן הוא צריך לפעול בצורה אובייקטיבית, קשובה והגונה. אין כאן כל צורך להגיע לפשרה, והבורר בהחלט צריך להגיע החלטה שהוא מצודד באחד מהצדדים לאחר ששמע את כל הטיעונים הקשורים בנושא הבוררות.

יתרון נוסף ובולט של הליך הבוררות הוא החיסכון בתשלום לעורכי דין. הליכים שמתנהלים בבית המשפט גובים כספים רבים מכל אחד מהצדדים, בגין הוצאות משפטיות שונות, הוצאות עבור שכר טרחה לעורכי הדין ועוד. הליך הבוררות אינו מכיל את כלל ההוצאות הללו, ולכן הוא עדיף גם מהבחינה הכלכלית על הליכים משפטיים. מדובר כאן על חסכון של עשרות אלפי שקלים, ובמקרים ארוכים ומורכבים יותר אף של מאות אלפי שקלים.

מה משך התהליך

יתרון נוסף של הליך הבוררות בא לידי ביטוי בכל מה שקשור בזמן הקצר שלו. להבדיל ממשפט שיכול להיגרר במשך זמן רב ולהתפרש על פני, לפעמים, תקופה של שנים, תהליך הבוררות הוא תהליך קצר וממוקד. בנוסף, בעוד דיונים שמתקיימים במסגרת המשפטית מתועדים וחשופים לעיני כל, תהליך הבוררות הוא תהליך דיסקרטי בין הצדדים.

דבר נוסף ובולט במיוחד בעולם הבוררות לעומת עולם המשפט הוא שעולם הבוררות מאפשר לשני הצדדים לקבוע את הכללים שלפיהם יתנהל תהליך הדיון והראיות, לעומת בית המשפט שלו חוקים וכללים ברורים בנוגע להתנהלות בנושא הזה.

בהתאם, ניתן להבין שהליך הבוררות שומר מצד אחד על המסגרת הנוקשה שבה צד שלישי קובע עבור הצדדים שביניהם מתקיים הסכסוך את המשך הדרך המשותפת שלהם, אולם מצד שני שומר על גמישות מסוימת בכל נושא הבחירה המקדימה, ההליך עצמו ועוד.

גם עולם המשפט מתפקד לפעמים כבורר

אל בתי המשפט מגיעים המון תיקים והעומס עליהם רב. כאשר מדובר על תיקים אזרחיים, בית המשפט רשאי להעביר את הדיון בנושא אל תהליך בוררות במקום לטפל בכך בעצמו. כמו כן, כאשר מדובר על תביעות קטנות, שמהוות היום חלק גדול מתוך מערכת המשפט, השופט שבפניו מובא התיק רשאי לתפקד בתור בורר.

בוררות על פני הליך בבית משפט – האם זה עדיף?

אל תהליכי בוררות פונים בדרך כלל ארגונים, עמותות, ועוד גופים נוספים. היות ומדובר כאן על גופים שעובדים ביחד, לפעמים לאורך שנים, ומכירים את נבכי הפעילות לעומקה – הרבה פעמים התערבות של בית המשפט עלולה להזיק הרבה יותר מאשר להועיל.

כאן בדיוק נכנס לתמונה תהליך הבוררות. תהליך הבוררות הוא תהליך "עדין" יותר, אשר רשאי לקבוע ביתר שיקול דעת בצד של מי מתוך השניים הוא בוחר. היות וגם שני הצדדים בוחרים מראש את הבורר, הם יכולים לבחור במישהו שמכיר את ההתנהלות הארגונית בדרך כלל ושמגיע מתוך מקום אכפתי אל הבוררות, ולא מתוך מקום של לסיים עם העניין ולעבור הלאה אל עבר התיק הבא.

הדבר הזה הוא משמעותי מאוד והופך את תהליך הבוררות לאישי יותר וקשוב יותר, ופחות מאשר עוד תיק שהוא חלק מסרט נע בבתי המשפט. עבור אנשים רבים שעומדים בראש עסקים קטנים, חברות בתחילות דרכן ועוד מדובר על הליך אידיאלי, משום שהוא הרבה יותר פתוח, גמיש ורך מאשר ההליכים הארוכים, המתישים וחסרי האמפתיה שמתרחשים לרוב בין כתלי בית המשפט.

 בוררות על פני הליך בבית המשפט – האם זה עדיף?
בוררות על פני הליך בבית המשפט – האם זה עדיף?

רבתי עם השכן שלי, אנחנו צריכים לגשת לבוררות?

אז לא, זה שתהליך הבוררות הוא אישי יותר לא הופך אותו לפונה לכולם. נושאים כמו, למשל, מעמד אישי של אדם כמו האם הוא נחשב נשוי או דווקא גרוש, כמו מעמד העובד של אדם מסויים, דיירות מוגנת, פירוק של שותפות, משמורת על קטינים, פירוק של חברה ועוד – על אלו אינם נושאים שיכולים להיכלל תחת נושאים שרשאים לפנות את הליך של בוררות.

איך אפשר להפוך לבורר?

להבדיל מהרבה מקצועות במדינת ישראל, מעמד הבורר יכול להיות שייך לכל אדם ואין כאן צורך במעבר של קורס או הכשרות מסויימות על מנת לקבל את שם התואר הזה. כמובן שבמקרים מסויימים הגיוני לחשוב ששני הצדדים יבחרו בבורר שמומחה בעניינם ולא מישהו אקראי שיקח החלטה אקראית על סמך דעתו האישית בלבד, כמו למשל שני צדדים שניגשים את תהליך בוררות בנושא הבנייה יפנה, ככל הנראה, אל בורר שמגיע מאותו עולם תוכן.

חשוב לציין שכפי ששני הצדדים יכולים לבחור ביחד את הבורר, כך גם לפעמים הם אינם מגיעים להסכמה והבורר נבחר על ידי בית המשפט. לעיתים שני הצדדים גם יכולים לנקוט באסטרטגיית בחירה שונה, שעל פיה הם בוחרים כבורר אדם ששייך אל איגוד הרופאים, בתור דוגמה. הבורר עצמו יהיה אקראי, אך הוא יהיה חייב, על פי דרישת שני הצדדים, להשתייך אל איגוד הרופאים, כך שהצדדים יוכלו להיות סמוכים ובטוחים שהבורר יגיע מאותו עולם תוכן.

מה שבטוח הוא שאדם שמתפקד כבורר בהליכי בוררות, צריך לשמור על הערכים החשובים של הבורר, שבין היתר כוללים סבלנות, יכולת הקשבה והכלה, אובייקטיביות מלאה לאורך כל ההליך, גמישות מחשבתית, שיקול דעת והוגנות. בורר או בוררות שלא ישמרו על ערכים אלו לא יוכלו להמשיך, כמובן, לטפל וליישב סכסוכים נוספים בעתיד.

כמה בוררים קיימים במהלך תהליך הבוררות?

באופן עקרוני תהליך הבוררות אמור להידמות לתהליך המשפט בו ניצב בורר אחד אל מול שני צדדים, ממש כשם ששופט אחד ניצב אל מול שני הצדדים, אולם במקרים מסויימים רשאי כל צד להביא בורר מצידו, ושני הבוררים לאחר הבאת הטענות וקיום הדיון צריכים למצוא פתרון משותף על ידי פשרה מסויימת. תהליך בוררות מסוג כזה מדמה תהליך של הגעה לפשרה על ידי עורכי דין בלבד, לפני שפונים אל בית המשפט.

האם ניתן לערער על החלטתו של הבורר?

באופן עקרוני החלטת הבורר היא החלטה סופית והיא זו שקובעת את המשך הפעילות של שני הצדדים מאותו הרגע, אולם הצדדים יכולים להסכים מבעוד מועד כי תהיה אפשרות לערער על פסק הבורר לבורר מוסכם אחר. בנוסף, במידה ונמצא דבר פסול בהתנהלות הבורר, הצדדים רשאים להגיש בקשה לביטול הפסק אל בית המשפט. בשלב זה קיימים סעיפים ברורים מאוד שרק במידה והם באים לידי ביטוי בהליך הבוררות – יוכל בית המשפט לבטל את הפסק, אולם מדובר כאן על מקרים נדירים ביותר.

לסיכום, במידה וגם אתם זקוקים להליך בוררות שיסייע לכם  לפתור מחלוקת מכל סוג שהוא, מומלץ לבחור בבורר שאתם סומכים עליו שיוכל להוביל אתכם אל הדרך הטובה ביותר לפתרון. אנחנו במרכז הישראלי לגישור ובוררות נשמח להעמיד בפניכם בורר מקצועי ומיומן, שיסייע לכם לסיים כל מחלוקת בצורה טובה ואחראית, ויעזור לכם לעלות בחזרה על המסלול האידיאלי עבור שני הצדדים.

לקריאה על בוררות עסקית לחצו כאן 

יש לכם שאלות נוספות? צרו איתנו קשר עכשיו ונשמח לעזור לכם בהליך בוררות יסודי, הוגן ומקצועי

שאלות נפוצות

תהליך הבוררות הוא תהליך "עדין" יותר, אשר רשאי לקבוע ביתר שיקול דעת בצד של מי מתוך השניים הוא בוחר. היות וגם שני הצדדים בוחרים מראש את הבורר, הם יכולים לבחור במישהו שמכיר את ההתנהלות הארגונית בדרך כלל ושמגיע מתוך מקום אכפתי אל הבוררות.

המרכז הישראלי לגישור ובוררות הינו תולדה של שיתוף פעולה לאומי של 30 הארגונים המובילים בישראל, לצורך יישוב סכסוכים על ידי שופטים בכירים בדימוס ומומחים במגוון תחומי משפט, כלכלה, ניהול משברים ומשא ומתן.

גישור, בוררות ויישוב סכסוכים, הן למגזר הפרטי והן למגזר העסקי, בארץ או בעולם.

אנשי המקצוע במרכז הישראלי לגישור ובוררות הם מהשורה הראשונה בישראל. יחד עם זאת, אנו שומרים על מחירים הוגנים ונגישים, שיהיו זולים עבורך משמעותית מהליכים בבתי המשפט.

מידע נוסף